Apartments
-Alajbeg-
─îiovo - Trogir

Contact info

Apartments Alajbeg
Kralja tomislava 51 A
HR/21220 Trogir

Email: info@apartments-in-trogir.com
Tel: + 385 (0) 21 806 109
GSM: +385 (0) 99 666 9129

Weather forecast for Trogir


Temperature: °C
Wind: m/s
Pressure: hPa
Moist: %

Apartment booking form

 • Name:
 • Surname:
 • Address:
 • ZIP code:
 • City:
 • Country:
 • Phone:
 • Email:
 • Apartment:
 • Message:
 • Antispam question (number) 6+3 = :

O Trogiru

GRAD KULTURE
Istina, Trogir često nazivaju „gradom spomenikom“.
Katedrala Sv. Lovre s Radovanovim portalom, kula Kamerlengo, Gradska vrata, palača Čipiko, Gradska vijećnica, crkva sv. Nikole, muzej, pinakoteka, zbirka umjetnina Kairos samo su neke od znamenitosti ovoga grada.

Uostalom, pa i UNESCO je ustvrdio:
„Trogir vrijedi, Trogir je svjetska baština. Ali, ne osvrćite se samo za kamenom. Osvrnite se za duhom skrivenim u tom kamenu. Osvrnite se za svim onim graditeljima, arhitektima, umjetnicima, mecenama, svim onim pričama koje su u pozadini tog kamen, a koje su Trogir stvorile i očuvale minulih stoljeća“.
Grad zabave i gastronomije
Barovi, konobe, restorani, suvenirnice, trgovine, kutak za jazz, kutak za tradicionalnu glazbu, kutak za zabavnu glazbu, kazalište i glazbeni festivali...
Da, sve je to zabava. Raznovrsna. Šarolika. Zanimljiva. Ali, život grada kreće iz tri točke: tržnice, rive i pjace. Tu je strast, tu su vibracije. Ukratko, tu zabava i počinje...

Grad nisu samo spomenici i povijest. Grad su svi mirisi i boje, okusi i zvuci, sva ona savršena jela što su stoljećima nastajala ispreplitanjem raznih gastronomskih utjecaja.

Trogirska gastronomija je definirana laganom mediteranskom kuhinjom: ribom, školjkama, plodovima mora, obiljem maslinovog ulja, sirom, pršutom, raznovrsni mesnim jelima.
Ali, lokalni identitet priskrbile su joj dvije delicije: trogirska pašticada i trogirski rafijol. Najbolje ih je kušati kroz prizmu dviju dalmatinskih institucija: konobe i marende. I pritom ne zaboraviti autohtona vina: bijeli pošip, crni babić, postup, faros i mnoge druge.

GRAD POVIJESTI
Trogir su osnovali grčki kolonisti još u 3. stoljeću prije Krista.
Kroz stoljeća su ga prisvajali Rimljani, Bizant, Mađari, Venecija, Napoleon.

Kulturni, humanistički i graditeljski procvat doživljava u srednjem vijeku kad se podizanjem gradskih zidina i kule na antičkoj jezgri oblikuju njegovi temeljni obrisi, a brojne građevine iz romanike, gotike i renesanse priskrbile su mu titulu najočuvanijeg romaničkogotičkog grada u centralnoj Europi, zbog čega ga je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine.

Grad znamenitosti
U prošlosti, grad je bio jedan od najvećih kulturnih centara Dalmacije: u 13. st. obogaćen je radovima majstora Radovana i Ivana Lucića, koji su ga uresili čuvenim skulpturama, građevinama i slikama. Radovanov Portal je završen u 1240. godini, monumentalno i jedinstveno djelo velikog hrvatskog umjetnika za kojeg natpis na bazi lunete kaže da je "u ovom umijeću od sviju najodličniji".

Stara gradska jezgra je formirana između 13. i 15. stoljeća unutar obrambenog zida, a obnovila ju je Venecija u 15. stoljeću. Venecijanci su također dodali i dvije utvrde koje su još uvijek očuvane: Tvrđavu Kamerlengo i Kulu Sv Marka. Kula Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom dijelu otoka. Današnji oblik je dobila u 15.stoljeću. Južno je kula Sv. Marka iz 15. st. Između kule i tvrđave, iz vremena francuske okupacije, nalazi se gloriet građen u stilu klasicizma. Stariji, istočni dio grada razvio se oko glavnog trga s katedralom. Zapadni dio, Pasike, sagrađen je kasnije

Ulaz u grad iz smjera sjevera je kroz renesansna gradska vrata iz 17. stoljeća s skulpturom Blaženog Ivana Orsinija, sveca zaštitnika grada. Na glavnom gradskom trgu nalazi se i katedrala građena od 13. do 15. stoljeća s karakteristikama i romaničkog i gotičkog stila. Ulaz katedrale krasi najvrjedniji umjetnički rad romaničkog perioda u Dalmaciji – portal majstora Radovana iz 1240.

Najljepši predmeti iz riznice su izlošci izvezenog platna, bjelokosni gotički triptih i srednjovjekovni oslikani kodeksi. Skulptura Sv. Lovre i trokutasti zabat su dodani na portal u 14. stoljeću. U katedrali su također: krstionica iz 1464, rad kipara Andrije Alešija; osmerokutna kamena propovjedaonica iz 13. stoljeća; gotičke klupe za kor; ciborij iz 14 st.; slike lokalnih i talijanskih majstora; gotička kapela Sv. Jeronima iz 1438; i kapela Blaženog Ivan Ursinija - najljepši spomenik renesanse u Dalmaciji, rad Nikole Firentinca iz 15. stoljeća.

Na glavnom gradskom trgu je gradska loža iz 15. stoljeća, toranj sa satom, te crkvica Sv. Sebastijana koja je sagrađena u renesansnom stilu. Mala ranosrednjovjekovna crkva Sv. Barbare, građena od 9. do 10. stoljeća, nalazi se iza lože i to je najstarija crkva u Trogiru. Trg je zatvoren sa strane Palačom Ćipiko. Nasuprot palače je gradska vijećnica iz 15. stoljeća. Renesansna crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 13. stoljeća, s ostacima srednjovjekovne freske i sa grobom obitelji Ćipiko, nalazi se tik uz vijećnicu, na obodu trga. Dalje prema obali je dio sačuvanih zidina s obrambenom kulom i ostacima renesansnih gradskih vrata iz 1593.

Trogir kao Grad UNESCO-a
1997. godine UNESCO je zaštitio Trogir kao jedinstveno dobro očuvan primjer romaničkog otočnog grada. Trogir je izvanredan primjer urbanističkog kontinuiteta.
Oktogonalni plan ulica otočnog dijela naselja datira iz doba stare Grčke. Moćni vladari su grad nadopunjavali vlastitim javnim i osobnim arhitektonskim rješenjima i utvrdama. U gradu se nalaze prekrasne romaničke crkve te niz prekrasnih renesansnih i baroknih objekata iz venecijanskog razdoblja.